Waarom impregneren?

Hout is onderdeel van de natuurlijke kringloop. Mits goed beheerd is het een van de milieuvriendelijkste producten die zowel om haar esthetische als praktische eigenschappen graag worden toegepast in de woning -en tuinbouw.

Wij impregneren middels een vacuüm/drukmethode en geheel onder KOMO-keur. Impregneren is mogelijk in zowel een bruine als groene kleur. Druk geïmpregneerd hout heeft geen verdere afwerking nodig, in tegenstelling tot dompel geïmpregneerd hout. Druk geïmpregneerd hout kan gewoon overschilderd worden indien u dat wenst, het advies is om dit niet direct na de levering te doen.

“Naaldhout met een lange levensduur en toch de uitstraling van tropische hardhout”

“Verduurzaamd hout gaat vijf keer langer mee, nu in groen en bruin!”

Ons verduurzamingproces is Komo gecertificeerd en voldoet aan alle strenge normen. Hierbij wordt het hout in een grote ketel gedaan. Na het sluiten van de deur wordt de ketel vacuüm getrokken hierbij gaat de lucht uit het hout. Zodra de ketel nagenoeg drukloos is wordt deze gevuld met impregneermiddel. Bovendien komt hier nog eens 9,5 bar druk op.

Het impregneermiddel zal in het hout geperst worden, waardoor de druk in de ketel minder wordt. Als de druk onder een bepaalde waarde komt slaat de pomp weer aan om de druk weer op te voeren tot 9,5 bar.

Dit blijft zich herhalen (in steeds lager wordend tempo) totdat de druk niet meer zakt. Het hout is dan maximaal verduurzaamd, meer impregneermiddel gaat er niet in. Vervolgens wordt het impregneermiddel gebonden aan de houtcellen (fixatie)."HOUT IS DE ENIGE HERNIEUWBARE GRONDSTOF. GOED BOSBEHEER ZORGT VOOR EEN VOORTDURENDE AANWAS. "

ECONOMISCHE BOUWMATERIAAL

Houtgebruik draagt bij aan reductie van broeikasgassen en opslag van CO2. Verduurzaming verlengt de tijd waarin CO2 is opgeslagen en draagt daardoor bij aan vermindering van het broeikaseffect.

Door het impregneren onder hoge druk wordt de levensduur van vurenhout drie tot vijf maal verlengd. Er is dus aanzienlijk minder houtkap nodig. Dit is belangrijk voor u als klant maar ook voor onze bossen.

Een prima alternatief voor tropische hardhout is geïmpregneerd hout dat volgens de vacuüm en drukmethode verduurzaamd is. Dankzij het impregneren krijgen schimmels, bacteriën en insecten geen kans om deze houtsoort aan te taste en ontstaat een economische bouwmateriaal.

ESTHETIEK

Natuurlijk is ook gedacht aan de uitstraling van het product. Hout word steeds vaker toegepast vanwege haar esthetische karakter. Duxwood impregneert met het middel Tanalith E, een houtverduurzamingsmiddel dat een uitstekende bescherming en garantie bied. De kleur van geïmpregneerd hout is afhankelijk van de ondergrond. Wanneer het hout niet gelijkmatig van kleur is, zal het eindresultaat ook nuanceverschillen kennen.